Lähestulkoon kaikki ovat varmastikin kuulleet Wolfgang Amadeus Mozartista, tuosta lahjakkaasta säveltäjästä, joka on jättänyt teoksensa myös jälkipolvien ihailtaviksi. Mutta kuinka paljon tiedät Wolfgang Amadeus Mozartin elämästä – kuka todella oli Wolfgang Amadeus Mozart ? Jos haluat kuulla lisää tästä lahjakkaasta säveltäjästä, jatka ihmeessä lukemista, sillä olemme koonneet seuraavaan kappaleeseen kattavan tietopaketin tämän taiturin elämästä.
Wolfgang Amadeus Mozartin elämä
Lahjakas ja tunnettu Wolfgang Amadeus Mozart oli itävaltalainen säveltäjä, joka eli vuosina 1756-1791. Taidemusiikin osa-alueella häntä pidetään eräänä tärkeimpänä eurooppalaisena säveltäjänä eikä syyttä, vaikuttaahan hänen säveltämänsä musiikki vielä nykyäänkin musiikkimaailmassa mitä suurimmassa määrin ja onhan hänen nimensä musiikinharrastajien huulilla ympäri maailman, vaikka mestarisäveltäjän kuolemasta onkin jo ehtinyt kulua satoja vuosia. Kamarimusiikin osalta voidaan sanoa, että Mozartin vaikutus näkyy vielä tämän päivänkin kamarimusiikissa merkittävällä tavalla.
Wolfgang Amadeus Mozart syntyi vuonna 1756 Salzburgissa – tai oikeastaan ei syntynyt, koska hänen kastenimensä oli Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart ja hän alkoi käyttää nimeä Wolfgang Amadeus Mozart vasta myöhäisemmässä vaihessa taiteilijanimenään hänen isänsä käännettyä nimen Theophilus latinalaisperäiseksi Amadeukseksi, joka tarkoittaa Jumalan rakastamaa.
Mozartin isä oli hovimuusikko ja myös Mozartin sisar toimi muusikkona. Mozart ei kuitenkaan käynyt lainkaan koulua, vaan hänen isänsä opetti häntä soittamaan. Säveltämisen Mozart aloitti erittäin nuorena, jo 4-vuotiaana. Mozartilla oli jo lapsena erittäin tarkka sävelkorva ja hän myös muisti kuulemansa sävellykset kuultuaan ne ainoastaan kerran. Perhe sai tuloja esittelemällä poikansa sävellyksiä ja Mozart matkustikin lapsena paljon esittelemässä teoksiaan. Hieman vanhempana Mozart vieraili usein myös muualla Euroopassa. Lapsena Mozartin elämää varjosti sairastelu.
Ensimmäisen sinfoniansa Mozart sävelsi jo 8-vuotiaana ja ensimmäisen oopperansa hän sävelsi 11-vuotiaana. Mozartia voidaankin pitää aikansa ihmelapsena. Mozart itse koki olevansa ensisijaisesti taiteen luoja ja joutuikin kahnauksiin tahojen kanssa, jotka näkivät hänen lahjansa lähinnä tuotannollisesta näkökulmasta.
Mozartin äiti kuoli Pariisissa vuonna 1778. Pariisissa ollessaan Mozart sävelsi kuuluisuutta saaneen Pariisinsinfoniansa. Joseph Haydn oli Mozartin hyvä ystävä ja Mozart viettikin aikaa tämän kanssa Wienissä. Vuonna 1786 valmistui hänen kuuluisa oopperansa Figaron häät.
Viimeisenä elinvuotenaan Mozart sävelsi erittäin runsaasti. Hän sävelsi esimerkiksi kaksi oopperaa kyseisen vuoden aikana, vaikka hänellä olikin meneillään myös useita muita töitä. Mozartin elämäntapaa kuvaillaan usein ylelliseksi sekä tuhlailevaksi ja hänellä olikin usein kannettavanaan jonkinmoinen velkataakka, mutta köyhänä häntä ei voitane pitää.
Mozartin kuolinsyystä ei ole täyttä varmuutta. On ehdotettu, että hän kuoli kenties antimonimyrkytykseen, kuppaan, virtsamyrkytykseen tai reumakuumeeseen. On myös epäilty, että Mozart saattoi joutua henkirikoksen uhriksi. Eräs teoria on, että Mozart kuoli akuuttiin streptokokin aiheuttamaan munuaistulehdukseen. Mozartin kuolinaikaan alueella nimittäin vallitsi streptokokki-bakteerin aiheuttama epidemia, minkä vuoksi tämä saattaisi olla Mozartin todennäköisin kuolinsyy. On kerrottu, että Wolfgang Amadeus Mozart oli erittäin turvonnut juuri ennen kuolemaansa. Tämän johdosta on epäilty, että eräs mahdollinen kuolinsyy saattoi olla ödeema, johon kuoli runsaasti nuoria miehiä Mozartin kuoleman aikoihin. Olipa Mozartin todellinen kuolinsyy mikä tahansa, merkittiin hänen viralliseksi kuolinsyykseen ihottuma ja kuume. On kerrottu, että Mozart sävelsi vielä viimeisinä elinpäivinään, Requiemia – viimeiseksi jäänyttä teostaan.
Mozart sai vaimonsa Constanzen kanssa kuusi lasta, joista ainoastaan kaksi eli aikuisiksi. Mozartin pojasta Franz Xaver Wolfgangista tuli myöhemmin myös säveltäjä, mutta hän ei avioitunut elämänsä aikana eikä hänellä ollut lapsia. Mozartia pidettiin aikanaan omalaatuisena sekä persoonallisena ihmisenä ja ovatpa jälkipolvet jopa epäilleet hänen kärsineen Touretten oireyhtymästä. Tätä väitettä ei kuitenkaan ole pystytty todistamaan. Olipa totuus mikä tahansa, varmaa on ainakin se, että Wolfgang Amadeus Mozart jätti jälkensä musiikki- ja kamarimusiikkimaailmaan!